Bulharská kuchyně se řadí k zdravým kuchyním a to především protože většina pokrmů je lehká, chutná, jednoduše upravená a velkou spoustou zeleniny. Pro bulharskou kuchyni jsou typické tři složky: 1. bílý slaný sýr (=balkánský sýr nebo sýr feta) vyráběn především z kravského či ovčího sýra 2. jogurt (kiselo mljako), který obsahuje pro organismus velmi prosměšnou obsahující baktérii lactobactericum bulgaricum 3. čubrica – rostlina podobná oreganu, přidávána do mnoha pokrmů K přípravě pokrmů Bulhaři používají hlavně jehněčí, drůbež, skopové, telecí, a hlavně ryby. Pro Bulharsko typická úprava masa je pečení na rožni nebo roštu. Věhlasné je velký výběr kvalitních minerálních vod, které vytváří typické aróma bulharských jídel.
Pitná voda z kohoutků a kvalita stravy
V Bulharsku jsem strávil necelé dva týdny a nezaznamenal jsem žádné střevní potíže. Přesto doporučuji každý večer si dát zdravotního panáka oblíbeného alkoholu:) Také bych doporučoval koupit před odjezdem prostředek proti průjmu například Smektu. V Bulharsku naleznete také místní lékárny, zeptejte se lékárníka nebo si přímo objednejte podobný prostředek jako je Smekta lék Diarostat. Voda z kohoutku je pitná, na pobřeží řekl bych bezproblémová, jestliže však máte náchylnější žaludek kupujte balenou vodu, která se prodává na každém rohu.
Nejznámější bulharské speciality
- Šopský salát - karbanátky Kjufteta - džuveč - sýr Kašlával - musaka - plněné papriky - rybičky
Výběr několika receptů
Šopský salát K přípravě budeme potřebovat 6 rajčat 4 papriky 1 salátová okurka 1 cibule 160 g balkánského sýra 3 lžíce oleje 1 lžíce vinného octa smíchaného se lžicí vody sůl (podle chuti) Ingredience umyjeme a očistíme rajče a papriku, nakrájíme na kostičky a promícháme, nadrobno nakrájíme cibuli, osolíme, pokapeme olejem, přilijeme ocet a posypeme strouhaným balkánským sýrem.
Více receptů naleznete zde:
Labuznik bulharska kucharka.cz
|